Miért jó a masszázs?

Ezen az oldalon arról olvashatsz, hogy milyen pozitív élettani hatásai vannak a masszázsnak.

Úgy gondolom, mindenképpen érdemes átolvasnod, főleg, ha még nem jártál ilyen helyen, hogy fel tudj készülni, miben is lesz részed.

A masszázs élettani hatásai

A masszázskezelés az egész személyiségünkre kihat, békét és nyugalmat ad, mely az érintés által egész bensőkben szétárad, és teljes testi és lelki megelégedettséget kelt bennünk. Ezért elsősorban egy oxitocin nevű hormon a felelős.
Tudjuk, hogy ez a hormon az, amely a szoptató anyákban biztosítja az újszülött iránti szeretetteljes kötelék kialakulását.
Mikor a férfiakban és a nőkben egymás megérintése révén felszabadul az oxitocin, jó közérzetük támad.
A masszázs hatására a szervezetben bonyolult, egymással összefüggő élettani változások jönnek létre, melynek kulcsa a központi idegrendszer.
- Az anyagcsere-folyamatok, valamint a regeneráció felgyorsul.
- A szervezet nedv keringése felélénkül, a káros anyagcsere termékek felszívódnak, - csökken a zsír mennyisége.
- A capillárisok megnyílnak, a fokozott Histamin-termelődés hatására az erek kitágulnak, valamint fokozódik a mélyebben lévő sejtek növekedése is.
- A masszázs növeli az izmok összehúzódását, általuk a szöveti nyomást is. Az izmok között futó vénákban emelkedik a nyomás, mely a keringés fokozódását segíti. Ezt nevezzük pumpa effektusnak
- A váltakozó erősségű nyomás a nyirokkeringés gyorsulásához vezet, így csökkenti a sejtek közötti folyadék mennyiségét, a pangásos vizenyő (ödéma) könnyebben felszívódik, valamint elősegíti a méregtelenítést.
- A jobb vérellátás miatt a fájdalomérzés csökken.
- A bőr táplálkozása javul, az esetleges hegek fellazulnak.
- Az elhalt hámsejtek a felszínről eltávoznak, javul a bőr rugalmassága.

A test nagy felületének masszázsa az egész testre hat. Javul a vérkeringés, szívműködés, légzés, anyagcsere folyamatok és az idegműködés. Változik a pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a vizelet kiválasztás, a testhőmérséklet és a légzés ritmusa.

Egyéb hatások

Abban az esetben, amikor az ingerlő fogások hatására fokozódik a szervezet aktivizálódása, frissítő masszázsról beszélhetünk, míg a nyugtató fogások után a test ellazul, elernyed. Ezt nevezzük relaxáló masszázsnak.
A fáradtság érzés csökken, az izom teljesítőképessége javul, és gyorsan regenerálódik, éppen ezért is javaslom egy olyan munkanap után, amikor otthon, vagy más helyen van még feladatunk, hogy ott is maximálisan helyt tudjunk állni.

Manapság sokan éljük rendszertelenül életünket; nem tudunk rendszeresen mozogni, és amikor élünk egy kínálkozó lehetőséggel, az első izomláz hosszú időre el is veszi kedvünket a további próbálkozásoktól. Éppen ezért egy lazító és frissítő masszázs ajánlott, ha szeretnénk ezt elkerülni, hiszen a savasodás kémiai úton csökkenthető ez által, valamint a központi idegrendszer vér- és oxigénellátásának javulása is megtörténik, ami jobb idegi működést és szellemi képességet hoz magával, de ez csak átmeneti hatású, viszont reflexiósan javítja az egész szervezet működését.